- وبلاگ راست چین
- نقد و بررسی
- اسکریپت (Script) چیست؟
اسکریپت (Script) چیست؟
اسکریپت چیست؟ (Script) قطعه کد یا برنامهای است که برای انجام کار خاصی نوشته میشود و فرایندهای تکراری جلوگیری میکند و به صورت لوکال یا در وب قابل اجراست. JavaScript PHP ،Python ،Groovy ،Ruby از جمله زبانهای اسکریپت نویسی هستند که میتوانید از یک برنامه کوچک تا ساخت سایت فروشگاه یا صرافی ارز دیجیتال را با آن کدنویسی و اجرا کنید.
شاید برای خیلی از شما سوال پیش بیاید که اسکریپت چیست؟ اسکریپت (Script) در واقع برنامه یا دنبالهای از دستورالعملها است که به جای پردازشگر کامپیوتر (همانطور که یک برنامه کامپایل شده است) توسط برنامه دیگری تفسیر یا اجرا میشود و از انجام کارهای تکراری جلوگیری میکند.
بطور کلی همه برنامهها ابتدا توسط کامپایلر به صورت کامل کامپایل و سپس اجرا میشوند ولی دستوراتی که در اسکریپت نوشته میشود نیازی به یکپارچه شدن ندارند و مراحل خطایابی و اجرا همزمان انجام میشود. به عنوان مثال بررسی وضعیت لود cpu سرور بجای اینکه توسط عامل انسانی انجام شود می تواند توسط اسکریپت دربازه زمانی خاصی اجرا شود.
کد اسکریپت چیست؟
اسکریپت در حوزه تخصصی و در دنیای وب و اینترنت قطعه کدی است که کارهای خاص را انجام میدهد. بطورکلی اسکریپت دستورالعملهایی است که به رایانه میگوید چه کاری را در چه زمانی انجام دهد و برای اتوماسیون کردن فرایندها در سطح برنامه اجرا میشود. مثلا با نوشتن یک اسکریپت می توان تمامی خبرهای یک سایت را پس از اجرا دانلود کنید یا می توانید اسکریپتی ایجاد کنید که مانند یک پنل کاربری بتواند مشتریان شما را مدیریت کند.
کاربرد اسکریپت چیست؟
همانطور که پیشتر گفتیم، اسکریپتها فرایندهای کامپیوتر را اتوماسیون میکنند و قابلیت اجرای تعداد زیادی کد را در یک زمان دارند. اسکریپت در موارد زیر به کار میرود:
- ساخت بازیها
- برنامه نویسی بکاند برای سیستمهای پیچیده
- سیستمهای کنترل از راه دور
- ایجاد برنامههای کاربردی وب
در راست چین انواع مختلفی از اسکریپت مانند اسکریپت فروشگاهی، اسکریپت خبری، اسکریپت درگاه بانکی، اسکریپت شبکه های اجتماعی، مدیریت لایسنس، سیستم مدیریت فروش، سایت ساز و غیره وجود دارد که هر کدام کاربردی دارند. برای مثال اسکریپت فروشگاهی امکانات کاملی برای طراحی یک سایت فروش آنلاین در اختیار شما قرار می دهد و دارای پنل کاربری حرفه ای، نمایش وضعیت سفارش به کاربر، فیلتر محصولات، صفحه محصول، گالری تصاویر محصول، اشتراک گذاری محصول در شبکه های اجتماعی، ثبت نظرات، اطلاع رسانی زمان تحویل سفارش، فاکتور، عضویت کاربران است.
مقایسه زبان های اسکریپتی با زبان های برنامه نویسی
تا به اینجا تعریف دقیق script چیست را فهمیدید حالا به سراغ بررسی تفاوت زبانهای اسکریپت با زبان برنامه نویسی میرویم. برنامههای نوشته شده و اسکریپت هر دو مجموعه دستوراتی هستند که پس از اجرا میتوانند هدف خاصی را دنبال کنند، پس تفاوت اصلی زبان برنامه نویسی و زبان اسکریپت چیست؟ بطور کلی همه زبانهای اسکریپت نویسی جزیی از زبانهای برنامه نویسی هستند، مهمترین تفاوت بین زبانهای برنامه نویسی و اسکریپت نویسی این است که زبانهای اسکریپت نویسی به کامپایل نیازی ندارند و بسیار سریع تفسیر میشوند.
سایر تفاوتها:
- زبان های اسکریپتی برای اجرا نیاز به مفسر دارند اما زبان های برنامه نویسی قبل از اجرا توسط کامپایلر اجرا می شوند.
- زبان های اسکریپتی نیاز به کدنویسی کمتری داشته و زمان کمتری از برنامه نویسی میگیرند اما در زبان های برنامه نویسی برنامه نویس مجبور است تمامی دستورات را به صورت دستی وارد نماید.
- گاهی زبان های برنامه نویسی محدودیت بیشتری نسبت به زبان های اسکریپتی دارند. بطور مثال شما قادر به ایجاد و طراحی یک برنامه دسکتاپ یا تلفن همراه به وسیله زبانهای برنامه نویسی نخواهید بود چرا که هیچ محیطی برای اجرای آن ها وجود ندارد.
توجه: سیستم مدیریت محتوا وردپرس چیست؟ یک فریم ورک PHP و نوعی اسکریپت محسوب می شود، که برای اجرای آن نیازی به نصب پیش نیازی نخواهد بود و تنها با فعال کردن و نصب آن در هاست می توانید اسکریپت و کدهایی که به زبان php در آن نوشته شده را اجرا کنید، هر یک از دکمه ها و گزینه های موجود در سیستم مدیریت محتوای وردپرس مجموعهای از دستورات را در پس زمینه اجرا می کند که منجر به هدفی خاص خواهد شد.
زبان اسکریپت نویسی چیست؟
زبان اسکریپت نویسی یک زبان برنامه نویسی سطح بالا است که برای تفسیر و اجرای یک فرمان در یک زمان استفاده میشود. به طور کلی، زبانهای اسکریپتنویسی نسبت به زبانهای ساختاریافتهتر و کامپایلشدهتر مانند C و ++C آسانتر و کدنویسی آنها سریعتر هستند. زبانهای اسکریپت نویسی زبانهای سطح بالای پویا هستند.
معرفی زبانهای اسکریپت نویسی
دستورات اسکریپت و به طور کلی زبان های اسکریپتی بسیاری در دنیا وجود داشته اما امروزه تنها تعداد اندکی از این زبان ها به طور مداوم آپدیت شده و نیاز کاربران را برطرف می نمایند. در زیر به چند نمونه از این زبان ها اشاره شده است.
- JavaScript/ECMAScript
JavaScript اولین زبان اسکریپتی بوده که به عنوان گویشی از زبان ECMAScript شناخته می شود. این زبان از برنامه نویسی شیگرا مبتنی بر نمونه پشتیبانی میکند. کدهای جاوا اسکریپت بیشتر بر روی سیستم کاربر اجرا می شود.
- PHP
PHP از شیگرایی استفاده کرده و در طراحی backend یک وب سایت مورد استفاده قرار میگیرد. این زبان برای افزودن و ایجاد ویژگیهای پیشرفته به صفحات وب سایت، به کمک زبان HTML بکار گرفته می شود.
- Python
پایتون به عنوان دومین زبان محبوب شناخته شده و دلیل این امر سادگی در فهم و کدنویسی به وسیله این زبان است. پایتون نیز منبع باز بوده و به راحتی قابل ویرایش است. همچنین این زبان از برنامه نویسی ساختار یافته و شیگرا پشتیبانی میکند.
- Ruby
از دیگر زبان اسکریپتی مورد استفاده، می توان به روبی اشاره نمود. این زبان نیز از برنامه نویسی شیگرا استفاده کرده و بسیار ساده و قابل فهم می باشد.
- Groovy
این زبان اسکریپتی برای ماشین مجازی جاوا نوشته شده است نکته مهم درباره Groovy این است که میتوانید از کتابخانههای جاوا برای گسترش این زبان استفاده نمایید.
مزایا و معایب استفاده از زبانهای اسکریپت نویسی
یکی از مهمترین مزایای استفاده از زبان های اسکریپتی open-source بودن آنهاست. برنامهها توسط کامپایلر یکپارچه میشود در نتیجه این فایل یکپارچه شده قابل ویرایش نیست، اما به دلیل آزاد بودن و باز بودن فایلهای اسکریپت به راحتی قابل ویرایش هستند. بسیاری از برنامه نویسان برای صرفه جویی در زمان و ارائه یک برنامه آزمایشی از زبانهای اسکریپتی استفاده میکنند.
این زبانهای اسکریپتی به سادگی قابل انتقال در بین انواع سیستم عاملها هستند. همچنین به دلیل سادگی نسبت به زبان های برنامه نویسی، یادگیری آنها برای افراد مبتدی راحتتر خواهند بود، از این رو بسیاری از افراد به هنگام شروع برنامه نویسی به سراغ فراگیری زبان های اسکریپتی رفته و پس از آن برنامه نویسی را آغاز می نمایند.
در کنار تمام موارد فوق زبان های اسکریپتی معایبی نیز خواهند داشت. از آنجایی که این زبان open-source بوده و همه افراد می توانند به دستورات دسترسی داشته باشند، بسیاری از شرکت ها تمایلی به استفاده از این نوع زبان نداشته و ترجیح میدهند که کدها و دستورات نوشته شده آن ها در معرض دید عموم نباشد. در صورتی که به برنامه نویسی و Script ها علاقه مند هستید، یادگیری زبان های اسکریپتی گزینه خوبی برای وارد شدن به دنیای برنامه نویسی میباشد. در این مسیر صبور بوده و از پروژه های کوچک برای شروع کار استفاده نمایید.
مثالی برای عملکرد اسکریپت
با یک مثال نحوه عملکرد اسکریپت را بررسی می کنیم:
برای مثال قطعه کد زیر فایل های css را مینیفای میکند.
نتیجه رشته کد اسکریپت بالا:
شما می توانید نتیجه را مستقیما در اینجا هم ببینید.
یکی از راه های کسب در آمد در راست چین توسعه اسکریپت کاربردی از قبیل اسکریپت ارز دیجیتال است. اکنون که با مفهوم اسکریپت چیست آشنا شدید، آیا علاقه مند به یادگیری زبان های اسکریپتی و ارائه محصولات خود در راست چین شده اید؟

سلام خانوم غفاری من پایتون و php بلدم / لطفا برا کسب در امد از طریق اسکریپت نویسی یه نقشه را و کانال اموزشی عالی معرفی میکنین / ممنونم .